döviz alım belgesi
Taşınmaz alım işlemlerinde yabancıların diğer zaruri belgelerle birlikte sunması gereken döviz alım belgesi nedir, nasıl alınır?
Vatandaşlık hakkı için ya da yatırım amaçlı, yabancı uyruklu kişilerin bir gayrimenkul satın alırken bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekiyor. Bunlardan biri de yapılan yatırımın döviz cinsinden meblağsı için döviz alım belgesi edinmek. Satın alınan taşınmazın bedeli, Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka aracılığı ile Merkez Bankası’na satılmalı ve sonrasında aracı yerel banka tarafından düzenlenecek olan döviz alım belgesi Tapu Müdürlüklerine verilmeli. Çünkü bu belge olmadan gayrimenkul satış işlemleri tamamlanamıyor.
Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, döviz alım belgesinin mutlaka Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadan alınması gerekliliği. Tapuya beyan edilen tutar ile makbuzda yazan tutar mutlaka aynı miktarda olmalı. Ayrıca, bu belge mutlaka satış işlemlerinden önce düzenlenmeli. Ama bu noktada bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Belge sadece Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadan alınabileceği için, gayrimenkul satın almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de oturma izinlerinin olması gerekiyor ya da kendi ülkelerinde aynı bankanın bir şubesinde hesaplarının bulunması…
Döviz alım belgesi, satış öncesinde tapu müdürlüğüne sunuluyor.
Döviz Alım Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler
1. Döviz işlemi yapan yabancı uyruklu kişinin adı-soyadı
2. Dövizi bozduran yabancı uyruklu kişinin pasaport numarası veya kimlik numarası
3. TL bedeli ve TL cinsinden alışı yapılan dövizin USD (ABD Doları) cinsinden karşılığı
4. Yapılan işlemin “Sermaye Hareketleri Genelgesinin 13. Maddesi” kapsamında gerçekleştirildiğini belirten ifade
Satış bedeli karşılığı dövizin birden fazla döviz alım belgesi ile satılması da mümkün ve böyle bir seçenekte, döviz alım belgeleri birlikte sunuluyor ve toplamı işleme esas alınıyor.